I když existuje mnoho zdravotních výhod, které přináší přechod z rafinovaných na složité sacharidy, nemusíte se zaříkat, že už nikdy nebudete jíst hranolky nebo kousek bílého chleba. Nakonec, když si zakážete určitá jídla, je přirozené toužit po nich ještě více. Místo toho zařaďte do jídelníčku tzv. zdravé sacharidy a sladká jídla raději příležitostně, než aby byly pravidelnou součástí vaší stravy. Když snížíte příjem těchto nezdravých potravin, pravděpodobně zjistíte, že po nich stále méně a méně toužíte. Bílou rýži můžete nahradit hnědou rýží či květákem, brambory vyměňte za květák nebo sladké brambory. Alternativou pro těstoviny je jejich celozrnný příbuzný, pro bílý chléb to může být také jeho celozrnná forma. Se sacharidy jdou ruku v ruce cukry, máme pár tipů, jak se cukrům vyhnout:
· Pomalu omezujte cukr ve vaší stravě, aby vaše chuťové pohárky měly čas se přizpůsobit a zbavit se touhy na sladké.
· Vařte více doma. Příprava více vlastního jídla vám zajistí, že vy a vaše rodina budete jíst čerstvá zdravá jídla bez přidaného cukru.
· Vyvarujte se sladkých nápojů – dokonce i „dietních“ verzí. Umělé sladidlo může stále vyvolat chuť na cukr, která přispívá k přibírání na váze. Místo sodovky zkuste přidat do šumivé vody přírodní ovocnou šťávu. Nebo smíchejte odstředěné mléko s banánem nebo ovocem pro lahodný, zdravý koktejl.
· Vyvarujte se zpracovaných nebo zabalených potravin. Asi 75% balených potravin obsahuje přidaný cukr – včetně konzervovaných polévek, zmrazených večeří a nízkotučných jídel – které mohou rychle přidat až nezdravá množství.
· Při jídle buďte opatrní. Většina omáčky, dresinků a omáček je plná cukru.
· Jezte zdravější jídla. Omezte sladkosti, jako jsou bonbóny, čokoláda nebo koláče. Místo toho uspokojte své touhy přirozeně sladkými potravinami, jako je ovoce, paprika nebo naturální arašídové máslo.